Найвідоміше іспанське блюдо – паелья (плов з морепродуктами), також варто спробувати «хамон» – сиров’ялена свинину. З алкоголю популярні каталонські білі вина «Пенедес» і «Ампурдана», херес з міста Херес-де-ла-Фронтера вважається гордістю країни, а на Канарах з лансаротского винограду роблять відмінне напівсолодке вино «Мальвазія». В Іспанії працює найстаріший заклад громадського харчування в світі – мадридський ресторан «Собріно де Ботин», який годує своїх відвідувачів з 1725 року. Існує легенда, що в ньому підробляв посудомийником сам Франсиско Гойя.
Материкова Іспанія – джерело екскурсійних багатств. Гостям, які приїхали підкорювати вершини Сьєрри-Невади – пряма дорога на одноденні екскурсії в Гранаду, Кордову або Севілью. Ну а відпочиваючі на півночі країни, крім «стандартної» Барселони, можуть з’їздити в Сантьяго-де-Компостела, одне з найбільш значущих місць середньовічного християнства і просто дуже красиве місце. Крім того, Іспанія славиться своїми релігійними святинями: монастир Св. Пілар (Сарагоса), монастирський ансамбль Торресьюдад (Уеска), Монтсеррат і Лурдес (Франція). Можна виділити 5 речей, які варто зробити в Іспанії: побувати в гостях у Сальвадора Далі, спробувати легендарне вино Vega Sicilia, побачити поєдинок матадора з биком, пройтися по тапас-барах, відчути магію фламенко. Згадаємо і про прекрасні музеї, де знайти собі експозицію за смаком зможе навіть самий вибагливий турист.